Garam masala , alebo Kari korenie ?

web-garam-masala-india-organic-3

Kari alebo Masala ?

Väčšina ľudí si myslí že sa jedná o jedno a to isté korenie. A potom sa stane to čo už možno každý z nás zažil. Nájdete si originálny super overený recept na Chicken tikka masalu . Chcete si ju navariť aspoň takú chutnú , ako si ju pamätáte z vašej exotickej dovolenky . Dáte si naozaj veľkú námahu zoženiete tie najlepšie suroviny. Začnete marinovaním mäsa v jogurtovej zmesi , a teraz to začne použijete Karí korenie namiesto Garam masala. Či už kvôli nedostatku vhodnej alternatívy alebo jednoducho neviete o veľkom chuťovom rozdiele. Jedlo sa varí , a rozvoniava celá kuchyňa .Vy sa tešíte sa ako prekvapíte partnera orientálnou romantickou večerov. Jedlo krásne naservírujete. Otvoríte fľašku dobrého vína , a BUM. Ochutnáte prvú lyžicu a zistíte že jedlo je síce chutné , ale chutí úplne inak ako si pamätáte z dovolenky. Ale ako je to možné ? Všetko v recepte som predsa dodržal komentáre pod receptom boli super. Každý to chválil , tak čo som spravil zle ? Ak by to bol diktát v škole a spravili by ste len jednu chybu mali by ste určite jednotku , ale vo varení to tak nie je. Vaša jediná chyba bola len zámena Kari za Garam masalu , a to vás stálo úplne iné jedlo aké ste si predstavovali.

chicken-masala-india-organic 5

Kari aj garam masala sú najznámejšie zmesi korenia na svete. Pridávajú sa do jedál aby nám dodali špecifickú orientálnu chuť a arómu. Vyrábajú sa zmiešaním rôznych korenín , avšak „presný“ recept na zmes korenia nenájdete. Odlišujú sa hlavne regionálne a aj tým akému koreniu sa v danom štáte darí. Ingrediencie použité pri príprave konkrétneho jedla ovplyvňuje hlavne korenie a byliny ktoré rastú v danej oblasti. Existuje však niekoľko všeobecných podobností , ale aj rozdielov.

Podobnosti:

Každá zo zmesi korenia sa používa v Ázijskej kuchyni.
V každej zmesi korenia sa používajú rovnaké koreniny.

A je medzi nimi vôbec nejaký rozdiel ?

Pôvod Kari (Curry)

Pôvod karí pochádza z indického slova „Kari“, čo znamená omáčka, alebo akékoľvek jedlo, ktoré má omáčkový základ ( 90% indických hlavných jedál má omáčkový základ). Slovo Kari (Curry) sa teda stalo populárnou západnou terminológiou, ktorou označujeme všetky indické jedlá.


Kari sa neobmedzuje iba na indickú kuchyňu. Mnoho juhoázijských kuchýň, ako je thajská, čínska, japonská, vietnamská má tiež svoje národné kari. Rovnako tak africká a aj stredomorská kuchyňa.


Zistili sme že spoločným znakom všetkých karí je omáčkový základ, ale aký má teda Kari pôvod ?

web-klinceky-indonezia

Predpokladá sa, že vzniklo počas britskej nadvlády. Briti ako dobre vieme milovali chuť indických jedál a milujú ju dodnes. Chceli si ho pripravovať aj doma , ale ukázalo sa, že indická kuchyňa je pre našich milovníkov Fish & Chips trochu zložitá kvôli použitiu mnohých korenín.

Od indických kuchárov všemožne zisťovali druhy rôznych korení , ktoré pri varení do jedál v hojnom množstve používali. Nezistili však presný pomer, a ani množstvo korenia nakoľko bol pre každú oblasť úplne odlišný. Tu si Briti uvedomili že neexistuje žiadny stanovený recept na prípravu jedla ktoré ich tak veľmi okúzlilo , ale čo teraz ????

Ich riešením bolo zmiešať najobľúbenejšie korenia , tak aby sa to čo najviac priblížilo k chuti jedla , ktoré si pamätali .Chuť dobrej masali sa nedá z hlavy len tak ľahko vymazať.

Takže Voala ! A na svete bola zmes korenia Britský Indický „kari prášok“!



Ak sú ale tieto dve zmesi korenia také rozdielne, prečo si ich potom ľudia na celom svete zamieňajú ?

Dôvodom je to, že obe tieto koreniny sa stali synonymom indického jedla a spôsobujú nám Európanom veľký zmätok.

Tento zmätok spôsobuje hlavne to, že pri varení indického jedla nepoužívame korenie správnym spôsobom.

web-zeleny-kardamom


Garam Masale sú vo väčšej miere použité takzvané silne aromatické koreniny , a zatiaľ čo prášok Kari je vyrobený prevažne z jemnejších korenín.

Obidve zmesi korenia používajú takmer rovnaké druhy korenia a predsa je výsledná chuť iná ? Áno, a za to môže množstvo jemného korenia ako je kurkuma, kmín a koriander ktoré z nich robia úplne chuťovo aj aromaticky odlišné zmesi.

Môžete v receptoch nahradit Garam masalu za Kari korenie ?

Prášok Garam Masala obsahuje väčšie množstvo hrejivých korenín , ako klinčeky , škorica , kardamóm, a v porovnaní s karí korením je oveľa silnejšie.

Chuťový profil oboch zmesí je úple odlišný, a určite by sa nemali medzi sebou zamieňať.

V niektorých receptoch ,ale môžete nájsť používanie obidvoch zmesí súčasne.

Je to mätúce, ale je to tak. Tieto dve zmesi je možné použiť spoločne na doplnenie alebo zvýraznenie chuti jedla.

Ak nemáte kari najbližšou náhradou bude zmes kurkumy, koriandru a rasce.

A najlepšou náhradou za zmes Garam masala bude kardamóm, klinčeky a škorica, či už v mletej forme alebo z ľahka rozdrvené a zmiešané.

Naša rada pre vás NEZAMIENAJTE tieto dve zmesi korenia navzájom.