Vanilka z Madagaskaru, kráľovná korenia odetá v čiernych zamatových šatách. Prvá časť

Veľmi ťažko by sme v dnešnom svete hľadali ľudí ktorí nepoznajú chuť vanilky. Jej krásna vôňa (okrem vanilkových vôní do áut) s ktorou sa už niekoľko desaťročí stretávame v zmrzline , jogurtoch a rôznych dezertoch si určite získala srdcia nejedného z nás. Za posledných pár rokov jej cena niekoľkonásobne vzrástla , čo malo za následok používanie umelo vytvoreného potravinárskeho vanilínu . Podľa extrakcie sa rozlišuje na prírodný a syntetický. Nebudem sa tu ale hrať na chemikov , ale ja poznám syntetickú len farbu :) . 

Vanilka z Madagaskaru dozrievanie

Podľa prieskumu obsahuje vanilkový struk viac ako štyristo rôznych komplexných zložiek. Vanilín je iba jedna z nich.

 

Pravá vanilka sa dnes pestuje po celom svete od Ázie cez Afriku až do Mexika kde začala aj jej História.

Ľudia z kmeňa Totonakov na pobreží Mexického zálivu boli pravdepodobne prvými, ktorý vanilku začali spracovávať a pestovať. Nikto mimo región Totonakov ani len netušil že vanilka existuje. Vanilkové struky brali ako ovocie zoslané bohom. Vanilka je stále v ich kultúre posvätná.

V roku 1450 si Aztékovia podmanili ľud Totonakov a prinútili ich vanilku odovzdávať .

Vanilka prvýkrát opustila Mexiko začiatkom roku 1500 na lodiach ktoré smerovali do Španielska. Pre jej krásnu vôňu bola vanilka určená na výrobu parfumov. To sa ale zmenilo v roku 1519 keď navštívil Hernando Cortes Aztéckeho kráľa Moctezumu , a ten mu ponúkol ich nápoj xocolatl. Bol to nápoj ktorý pozostával z kakaových bôbov , kukuričnej múky , medu a vanilkového struku . 

Hovorí sa, že aztécky cisár Moctezuma povedal, že xocolatl je „božský nápoj, ktorý v človeku buduje odolnosť a bojuje proti únave. Šálka ​​tohto vzácneho nápoja umožňovala jeho bojovníkom vydržať celý deň bez jedla. 

Cortés ale Aztécku ríšu dobyl , a spolu s vanilkou priniesol do Španielska aj čokoládu ako poklad z Nového Sveta .

Do polovice 19. storočia sa dovážala vanilka z Mexika ako luxusné korenie určené pre elitnú triedu.

Veľký dopyt po vanilke vyvolal doslova šialenstvo a preteky v tom či je možné odrezky vanilky presadiť do iných tropických oblastí . Vanilka rástla po všetkých koloniálnych záhradách kde sa jej prekvapujúco darilo , ale nikomu sa nepodarilo dosiahnuť vytvorenie vanilkového struku.

A tu nastáva ´´človek mieni , boh a príroda mení ´´ . Oplodniť vanilku vie len jedna malinká včielka Melipona ktorá pochádza z Mexika .

Každá rozprávka má svoj malý zázrak , a šťastný koniec. V tej vanilkovej to bol dvanásť ročný Edmond Albius dieťa , ktoré sa narodilo otrokom na ostrove Réunionu. Chlapec sa učil od záhradníka Beaumonta ktorý mu zasadil základy botaniky . Albius pomocou bambusovej palice zdvihol tenkú membránu oddeľujúcu prašník (mužský orgán) od stigmu (ženského orgánu) a jemne pritlačil peľ. Opeľovanie vanilky bolo na svete.

Opelovanie vanilky Madagaskar plantáž