Polievka z pečenej tekvice

Polievka z tekvice napríklad Hokkaido je v našich končinách už ako doma. Ale vedeli ste že tekvica pochádza povodne z Ázie konkrétne z Japonska ? Tekvicu, ktorú dnes poznáme ako „Hokkaido“ je tekvica Red Kuri , vyšľachtená okolo roku 1933 v Kanazawe pestovateľom Saichirō Matsumoto ktorému za túto užasnú zeleninu veľmi ďakujeme sláva Matsumotovi! Je to skutočne úžasná tekvica! Má nevláknitú dužinu a na rozdiel od iných odrôd sa dá variť a konzumovať aj zo šupkou. Má jemne sladkú orieškovú chuť môžeme ju použiť na polievky , pyré , do koláča alebo len tak upiecť a vydlabávať v chladných večerných dňoch pri dobrom filme namiesto zmrzliny.

Spices hokkaido soup polievka web 2 


Dnes si ale predstavíme trosku netradičnú polievku z tekvice Hokkaido. Recept ktorý ma pôvod na Srílanske pozdvihne možno už nudnú polievku na úple inú úroveň. Recept je veľmi jednoduchý budeme potrebovať 

1 tekvicu hokkaido

1 veľkú cibuľu 

3 strúčiky cesnaku

3 polievkové lyžice oleja 

1 polievková lyžica soli (zarovnaná)

200ml kokosového mlieka 

1 polievková lyžica masla 

1 aj pol čajovej lyžičky mletej cejlónskej škorice

1 čajová lyžička koridorových semienok

1 čajová lyžička mletého zázvoru

1/2 čajovej lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku 

1/2 čajovej lyžičky údenej chilli chipotle 

2-3 ks klinček 

Na pečené jadierka 

1 čajová lyžička oleja

1 čajová lyžička chipotle 

   Štipka údenej soli

Tekvicu si prekrojíme očistíme a nakrájame na väčšie kocky. Dužinu kde su schované malé poklady v podobe jadierok nevyhadzujeme odložíme si ju na záver. K nakrájanej tekvici pridáme 2 lyžice oleja, premiešame a dáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Pečieme cca 30 min na 220C krásne do zlatova . Teraz prichádza na rad korenie. Všetko celé korenie ako semienka koriandru a klinček a drvené chilli rozdrvíme v mažiari na prášok a pridáme všetky mleté koreniny ako škoricu , zázvor , muškátový oriešok . Vznikla nám krásne voňavá zmes ktorá sa nám už vo vzduchu krásne spája z vôňou karamelizujúcej tekvice.

Teraz prídu na rad tekvicové semiačka. Dužinu si preberieme a povyberáme z nej všetky pekné plné semienka , ktoré následne prepláchneme v studenej vode. Prepláchnuté semienka zľahka naolejujeme a premiešame z údenou soľou ,a kto má rad pikantné použije štipku chilli. Rozložíme ich na plech , ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Hneď ako sa nám tekvica dopečie a my ju vyberieme znížime teplotu v rúre na 150C a vložíme do nej naše malé poklady v podobe jadierok. Pečieme do chrumkava cca 15-20 min ale odporúčam ich priebežne kontrolovať.

Na polievkovej lyžici oleja si opražíme nakrájanú cibuľu, keď je krásne sklovitá pridáme nakrájaný alebo pretlačený cesnak , upečenú tekvicu a za stáleho miešania pražíme asi 2 minúty. Odstavíme z ohňa pridáme kokosové mlieko a približne 2dcl vody alebo vývaru , zmes korenia , soľ a môžeme začať mixovať či už ponorným alebo klasickým stojanovým mixérom. Ak sa vám zdá zmes hustá kladne pridajte viac vody ,alebo vývaru. Rozmixovanú polievočku presunieme späť na mierny oheň pridáme kúsok masla a za stáleho miešania varíme približne 5 minút. Ako náhle polievočku odstavíme na zaver pridáme čerstvo namleté čierne korenie a kto má rád môže si ešte pridať štipku čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku. Zakryjeme a necháme odpočívať 10 minút . Za tento čas si môžete pripraviť krutóny , alebo hrianku výber necháme na vás.

Prajeme dobrú jesennú chuť .