Čierne korenie

Vedeli ste že čierne korenie je najpoužívanejšie korenie na svete ? O čiernom korení sa u nás veľa nehovorí ,ale ako jedno z najpopulárnejších korenín na svete si o ňom pár riadkov napíšeme. Všetko sa to začalo v pralesoch Malabarského pobrežia v Indii .okolie plantaze po monzune

 

Dopyt po čiernom korení bol hlavnou prioritou cestovateľa Vasca da Gama na jeho námornej ceste na východ. V staroveku sa čierne korenie používalo aj na platenie daní , alebo ako veno. Bolo obdobie keď sa vyvažovalo zlatom jeden kilogram čierneho korenia sa rovnal jednému kilogramu zlata. V dnešnej dobe sa pestuje na kontinentoch po celom svete , od Indie cez Indonéziu , Vietnam , Čínu až po Ekvádor a Brazíliu. Ak sa trošku zaujímate o kávu alebo víno  viete že odroda , oblasť a pôda kde sa pestuje má obrovský vplyv na ich chuťový profil. Čierne korenie nie je v získavaní chutí v rôznych pestovateľských oblastiach žiadna výnimka. Rastlina pieprovníka je viacročná. Je to druh ovíjavej rastliny s tmavozelenými listami , ktorá je v čase kvitnutia obsiata bielymi kvetmi. Na to aby farmári pozbierali prvú úrodu potrebuje rastlina približne 7-8 rokov. Rastlina sa musí vyväzovať na rôzne opory ako sú stromy a stĺpy. Bobule sa zbierajú približne 3 mesiace a to od neskorej jari až do leta. Na veľkých plantážach s korením sa triedi korenie podľa veľkosti , a tým sa určuje aj ich cena. U našich farmárov sa korenie rozdeľuje úplne inak a to podľa odrody. Pestujú veľmi staré pôvodné odrody čierneho korenia bez použitia pesticídov.

IMG_4971

Prvá naša odroda je pôvodné Malabarské čierne korenie. Od staroveku sa s korením obchodovalo a miešalo sa v Malabarskej oblasti Indie. V okolitých džungliach sa stále nachádzajú divoko rastúce rastliny čierneho korenia. Vďaka monzúnom ktoré sú v tejto oblasti dva krát ročne a tisícročiam výroby je Malabar ideálne prostredie na pestovanie korenia. Je v najvyššej možnej kvalite pestujú ho farmárske rodiny v nedotknutom prostredí prírodnej rezervácie. Bobuľky korenia sú veľmi malé , ale za to obsah a chuť éterických olejov je podstatne výšia ako u väčšiny typov čierneho korenia .Ďalšou výhodou ktorú ocenia hlavne dámy je ich veľkosť. Drobné korenia sa veľmi jednoducho melú v kvalitnom ručnom mlynčeku na korenie. Korenie je ručne zberané a sušené na slnku.

IMG_4975

Farmár Saj ktorý pre nás pestuje korenie 1200mnm v západných Ghátoch 

Ďalšia odroda ktorú si predstavíme je Neelamundi. Veľmi vzácna odroda z indickej Kéraly , ročne sa zozbiera len veľmi malé množstvo. Nakoľko je to pôvodná veľmi stará odroda. Oproti novým hybridným odrodám je jej výnos o viac ako polovicu menší. Nepotrebuje žiadne dodatočne zavlažovanie ani pesticídy nakoľko nie je náchylná na choroby. Neelamundi znamená v miestnom jazyku Malajálamčine ´modré korenie´ a to pre jeho krásne modré odlesky. Vôňa korenia je jemne kvetová z náznakmi eukalyptu a limetky. Veľmi dobre dopĺňa zeleninové jedlá , a keď sa nám ochladí je priam určená na rôzne krémové polievky.

A posledná odroda ktorú si dnes predstavíme je Karimunda. Jedná sa starú pôvodnú odrodu čierneho korenia ktorá bola ako prvá vyvezená do Kambodže kde sa pestuje dodnes. Je to veľmi všestranné čierne korenie. Má mierne ovocné znaky a nesie v sebe tóny zeleného manga. Veľmi dobre sa hodí k rybám a morským plodom. 

Všetky naše korenia sa pestujú na malej rodinnej farme. Jedná sa o farmu kde nie sú použité žiadne pesticídy. Nakoľko dávajú prednosť pôvodným odrodám pred novými hybridnými, ktoré majú niekoľkonásobe vyšší výnos , ale je to všetko na úkor kvality a množstva éterických olejov. Pôvodné odrody obsahujú oveľa viac éterického oleja a nepotrebujú ďalšie zavlažovanie vystačia si aj z monzúnovým dažďom, ktorý je v tejto oblasti až dva krát ročne. 

bali_prales_budha_1024