Francúzska zelerová polievka s Vadouvan curry

Francúzska zelerová polievka s Vadouvan curry

Jemná no intenzívna chuť francúzskej zelerovej polievky, ktorá vás zahreje a pripraví na hlavný chod. Vadouvan curry pridá hrejivé arómy a nádych exotiky. 

Polievka je lahodne krémová, s jemnou sladkosťou zeleru a pikantným dozvukom curry zmesi. Navyše, zeler je známe afrodiziakum, tak prečo ho nezaradiť do večerného menu?

Buďete potrebovať

  • 1 stredne veľký zeler (asi 400 g)
  • 1-2 menšie zemiaky (pre jemnejšiu textúru)
  • 1 malá cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 až 2 ČL Vadouvan curry YOGY (podľa toho akú intenzitu exotickej chute máte radi)
  • štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 500 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 100 ml smotany na varenie (alebo kokosového mlieka pre exotickejšiu chuť)
  • 1 PL masla alebo olivového oleja
  • Soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
  • Hrsť opražených lieskovcov alebo mandlí na posypanie
  • Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu

Postup

  1. Príprava zeleniny

    Zeler a zemiak ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.

  2. Restovanie
    V hrnci rozohrejte maslo alebo olivový olej a orestujte cibuľu do sklovita (asi 3 minúty). Pridajte cesnak, Vadouvan curry a štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška ešte minútu restujte, aby sa uvoľnila aróma.

  3. Varenie
    Pridajte zeler, zemiak a vývar jemne osoľte. Prikryte a varte na miernom ohni približne 20 minút, kým zelenina nezmäkne.

  4. Mixovanie
    Polievku rozmixujte do hladka ponorným mixérom. Prilejte smotanu a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ak je príliš hustá, pridajte trochu vývaru alebo vody.

  5. Podávanie
    Servírujte horúcu, ozdobenú opraženými orieškami a čerstvými bylinkami. Môžete pridať aj pár kvapiek olivového oleja a kúskom chrumkavého francúzskeho chleba

Niečo o korení Vadouvan

Predstavte si, že sa ocitnete na kulinárskom rande medzi Indiou a Francúzskom. Zmes Vadouvan je výsledkom tejto chutnej lásky! Vadouvan vznikol v južnej Indii, kde sa stretli tradičné indické koreniny s Francúzskou eleganciou.

Vadouvan je ako gurmánska symfónia pre vaše chuťové poháriky! Sladká cibuľa a cesnak sa tancujúce ruka v ruke s horčičnými semienkami, zatiaľ čo kurkuma a kari listy prichádzajú na parket s jemným dotykom fenikla a rímskeho kmínu. A vďaka praženiu v sezamovom oleji je táto zmes ešte lahodnejšia a má jemný orieškový podtón. Táto zmes má v sebe jemnú pikantnosť praženej horčice, ktorá vás príjemne zahreje, a sladkú zemitú chuť cesnaku a cibule doplnená o kurkumu, fenikel, rímsku rascu, kari lístky ktorá vám roztancuje chuťové bunky.

Tip

Podávajte ju s pohárom bieleho vína (napr. Sauvignon Blanc) a kúskom chrumkavého francúzskeho chleba.

Tento recept spája klasickú francúzsku polievku s exotickým dotykom Vadouvan curry, čo ju robí dokonalou na romantickú večeru.

Na tento recept sa vám bude hodiť