
Jemná no intenzívna chuť francúzskej zelerovej polievky, ktorá vás zahreje a pripraví na hlavný chod. Vadouvan curry pridá hrejivé arómy a nádych exotiky.
Polievka je lahodne krémová, s jemnou sladkosťou zeleru a pikantným dozvukom curry zmesi. Navyše, zeler je známe afrodiziakum, tak prečo ho nezaradiť do večerného menu?
Buďete potrebovať
- 1 stredne veľký zeler (asi 400 g)
- 1-2 menšie zemiaky (pre jemnejšiu textúru)
- 1 malá cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 až 2 ČL Vadouvan curry YOGY (podľa toho akú intenzitu exotickej chute máte radi)
- štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
- 500 ml zeleninového vývaru alebo vody
- 100 ml smotany na varenie (alebo kokosového mlieka pre exotickejšiu chuť)
- 1 PL masla alebo olivového oleja
- Soľ a čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
- Hrsť opražených lieskovcov alebo mandlí na posypanie
- Čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu
Postup
- Príprava zeleniny
Zeler a zemiak ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
-
Restovanie
V hrnci rozohrejte maslo alebo olivový olej a orestujte cibuľu do sklovita (asi 3 minúty). Pridajte cesnak, Vadouvan curry a štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška ešte minútu restujte, aby sa uvoľnila aróma. -
Varenie
Pridajte zeler, zemiak a vývar jemne osoľte. Prikryte a varte na miernom ohni približne 20 minút, kým zelenina nezmäkne. -
Mixovanie
Polievku rozmixujte do hladka ponorným mixérom. Prilejte smotanu a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ak je príliš hustá, pridajte trochu vývaru alebo vody. -
Podávanie
Servírujte horúcu, ozdobenú opraženými orieškami a čerstvými bylinkami. Môžete pridať aj pár kvapiek olivového oleja a kúskom chrumkavého francúzskeho chleba
Niečo o korení Vadouvan
Predstavte si, že sa ocitnete na kulinárskom rande medzi Indiou a Francúzskom. Zmes Vadouvan je výsledkom tejto chutnej lásky! Vadouvan vznikol v južnej Indii, kde sa stretli tradičné indické koreniny s Francúzskou eleganciou.
Vadouvan je ako gurmánska symfónia pre vaše chuťové poháriky! Sladká cibuľa a cesnak sa tancujúce ruka v ruke s horčičnými semienkami, zatiaľ čo kurkuma a kari listy prichádzajú na parket s jemným dotykom fenikla a rímskeho kmínu. A vďaka praženiu v sezamovom oleji je táto zmes ešte lahodnejšia a má jemný orieškový podtón. Táto zmes má v sebe jemnú pikantnosť praženej horčice, ktorá vás príjemne zahreje, a sladkú zemitú chuť cesnaku a cibule doplnená o kurkumu, fenikel, rímsku rascu, kari lístky ktorá vám roztancuje chuťové bunky.
Tip
Podávajte ju s pohárom bieleho vína (napr. Sauvignon Blanc) a kúskom chrumkavého francúzskeho chleba.
Tento recept spája klasickú francúzsku polievku s exotickým dotykom Vadouvan curry, čo ju robí dokonalou na romantickú večeru.